Rosor på egna fötter

Sticklingsförökade rosor.

För en del år sedan blev jag inspirerad av en en rosfantast från Aalborg att odla rosor från sticklingar.

Det har många fördelar, först och främst kan man få många rosor för en låg kostnad. Man kan också få nya sorter om man får/byter sticklingar med andra rosodlare.

Min första ros på egna fötter fick jag av en trädgårdsvän för minst 15 år sedan, kanske mer. Det var Venusta Pendula och den har växt sig stor och vacker och har varit helt problemfri.

Med detta i åtanke började jag rota sticklingar för 6 år sedan. Det har givit mig minst ett 50-tal rosor. Många har jag gett bort men några har jag sparat till mig själv, dels för att se hur de artar sig och dels för att fylla på i min egen trädgård när det behövs.

De sorter som har givit bäst resultat:

Ghislaine de Feligonde har varit absolut bäst. Av dem rotas nästan alla skott.

Paul´s Himalyan Musk ,  Venusta Pendula, Hippolyt, Sally Holmes och William Lobb är lätta att rota.

Austinroser som Leander, Abraham Darby, Charles Austin, Heritage, Snowgoose, Shropshire Lass, Comte de Champagne och Wild Edric är också lättrotade.

Clair Renaissance, Jenny Duval, Louise Bugnet, Thérèse Bugnet, Lykkefund och Helena hybrida, Ritausma med 50% lyckat resultat.

Det har varit svårare att rota Irma och Anna, Menja, Nevada, Rosa violacea, Agnes, Smarty. Jag har försökt flera gånger men endast lyckats rota någon enstaka stickling.

Hur rotar man rosensticklingar

Man kan sätta sticklingar under såväl sommar som vinter. För min det är sommaren bäst och jag lyckas allra bäst med sticklingar i juli.  

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.05 | 17:09

Hej Barbro!
Enl Ditt svar ville Du ha min mail: anita.sjolander@glocalnet.net
Vänlig hälsning och Glad Pingst!

...
18.05 | 15:30

Hej Anita, det finns fler Berga Gård, vår finns i Blekinge. Ang. rosstickling, skicka din email så kan jag höra av mig via den.

...
18.05 | 05:16

Fick se att Berga Gård finns i Värmland (2 olika, bl a stort vitt hus). Det gör jag också, som söker 'Tornedalsrosen'. Skulle jag kunna få köpa rossticklingar?

...
18.05 | 05:09

Fick se att Berga Gård finns i Värmland (på 2 ställen). Det gör jag också, som söker fylld kanelros 'Tornedalsrosen'. Skulle jag kunna få köpa sticklingar?

...
Du gillar den här sidan